Få alt det du ønsker dig ved ikke at gøre en indsats

Få alt det du ønsker ved ikke at gøre en indsats

Jeg lever efterhånden et liv med enorme mængder af frihed. Jeg laver nok mindre end de fleste. De fleste dage på ugen står jeg op om morgenen og gør lige præcis det jeg har lyst til. Jeg kan ligge og læse en bog, jeg kan meditere, jeg kan gå en tur – jeg kan whatever. For det meste bruger jeg næsten 2 timer på bare at gøre mig klar til at arbejde. Jeg gider ikke at arbejde før det. Jeg vil have god tid om morgenen. Ligge og snuse den lidt. ligge og hygge lidt. Putte lidt.

Jeg kunne stræbe direkte mod min ‘succes’ og gøre alt det ‘rigtige’. Men hvad vil det give mig? Frihed og en følelse af at være god nok? Hvorfor ikke bare skabe det allerede nu?


Det er lidt som historien om den mexicanske fisker og den amerikanske forretningsmand:

En amerikansk forretningsmand var på ferie og stod på en mole i en mindre mexicansk landsby, da en lille båd med kun én fiskermand lagde til kaj.

I den lille båd var der flere store flotte tunfisk. Amerikaneren roste mexicaneren for kvaliteten af hans fisk og spurgte hvor lang tid det tog at fange dem.

Mexicaneren svarede: “Kun et lille stykke tid”.

Så spurgte amerikaneren: “Hvorfor bliver du ikke på havet noget længere og fanger flere fisk?

Mexicaneren svarede, at han havde fisk nok til at brødføde hele sin familie.

Amerikaneren spurgte så hvad han brugte resten af dagen til?

Den mexicanske fiskermand svarede: “Jeg sover længe, fanger fisk lidt fisk, leger med mine børn, holder siesta og elsker med min kone, Maria. Om aftenen slentrer vi en tur til byen, får god vin, spiller guitar med mine venner og danser under stjernerne. Jeg har et fyldt og godt liv, senor.”

Amerikaneren brøstede sig selvhøjtideligt: “Jeg har en MBA fra Harvard University og kan hjælpe dig. Du skulle bruge noget mere tid på at fiske, og med den øgede indtjening så kan du købe en større båd. Med profitten fra den større båd kan du købe flere både, og til sidst vil du ha’ en mindre flåde af fiskerbåde.

I stedet for at sælge din fangst til en mellemmand sælger du så direkte til fiskefabrikken, og i sidste ende åbner du så din egen fiskefabrik hvor du pakker fisk på dåser og sælger til forhandlerne. Du ville så kontrollere både produkt, forarbejdelse og distribution.

Du ville være nødt til at forlade den lille fiskerby her og flytte til Mexico City, så til LA og til sidst til New York, hvorfra du ville lede og styre din fiskekoncern.”

Den mexicanske fiskermand spurgte: “Jamen senor, hvor lang tid vil det tage?”.

Til hvilket amerikaneren svarede: “15-20 år.”

“Og hvad så?”, spurgte Mexicaneren.

Amerikaneren grinte og sagde: “Jamen det er jo det bedste af det hele! Når tiden er inde vil du børsnotere dit selskab og sælge dine aktier. Du vil blive meget rig – ja, du vil tjene millioner!”.

“Millioner, senor?”, svarede mexicaneren. “Og hvad så?”.

Amerikaneren svarede stolt: “Så ville du kunne trække dig tilbage. Flytte til en lille hyggelig landsby ved kysten, sove længe, fange lidt fisk, lege med dine børn, holde siesta og elske med din kone, Maria. Om aftenen ville du kunne slentrer en tur til byen, få god vin, spiller guitar med dine venner og danse under stjernerne.”

Eksemplet her formår at fremhæve den illusion mange af os lever efter. Jeg skal lige gøre alt muligt – og så kan jeg…. Slappe af… Være fri… og være god nok. Hvorfor ikke bare gøre det nu?

Det er i høj grad det jeg selv efterlever. Jeg flytter til en fornem adresse nordpå i næste måned. Jeg spiller golf i Rungsted Golfklub. Jeg går og cykler lange ture. Jeg sover så længe jeg har lyst til. Jeg spiser hvad jeg har lyst til og jeg gør generelt det jeg har lyst til. 

En indre intelligens

En meget dygtig coach og forfatter ved navn ‘Steve Chandler’ har skrevet en bog om ‘Time-management’. Det eneste hele bogen handler om er at du bare skal gøre det du føler for at gøre, lige nu og her. Alt andet skal du ikke bekymre dig om. Michael Neill (En anden dygtig coach), snakker om at der er en intelligens der klogere end os selv. En intelligens vi kan kalde ‘livet’, ‘universet’ eller ‘intuitionen’, som allerede har styr på det hele. Alt vi skal gøre er bare at lytte til den. Intet andet. Det er en intelligens vi alle sammen har inden i os, hver i sær. Men vi lytter ikke til den fordi, vi tror at vi er ‘klogere’. Eller jeg vil nok sige at vi er bange. Vi er så skide bange for at turde at lade livet vise os vejen, at vi i stedet prøver at kontrollere alting. Være fornuftige. Og det er her al glæden forsvinder. Det er vejen direkte til det halvgrå liv. Det liv der hverken er godt eller skidt. Sad vi to oppe i himlen inden du blev født og snakkede om det liv du godt kunne tænke dig at leve når du blev sat på jorden, var jeg sikker på at du ikke ville sige “Jeg skal bare spille sikkert og kontrolleret”. Nej, livet skal leves. Livet skal mærkes. Ikke kontrolleres.

Ved du hvad der gør en glad? At ens indre tilværelse er i overensstemmelse med den ydre. 

Så for hver gang du prøver at ‘out-smarte’ din egen indre stemme, giver du afkald på en lille del af dig selv. Dig selv og din egen lykke. Du stoler ikke længere på dig selv. 

I princippet har vi ingen fri vilje. Eller jo det har vi, for vi kan gøre hvad vi har lyst til. Men hvad du mentalt sætter dig for, er nødvendigvis ikke det der gør dig glad. Der er et indre kald inde i dig, som du ikke kan styre. Som du ikke kan kontrollere. Noget større end dig. Og for hver gang du følger det, bliver du belønnet med positive følelser. Hver gang du ikke følger det kald, bliver du ikke belønnet. Tværtimod kastreret. Du kommer en lille smule længere væk fra din essens. Du bliver mindre og mindre glad. Og du vil have sværere og sværere ved at kunne mærke dig selv. 

Få alt det du ønsker dig, ved ikke at gøre en indsats

Det fører mig til titlen på dette indlæg – ‘Få alt det du ønsker dig, ved ikke at gøre en indsats’. Jeg tror fuldt og fast på at vi her i livet ikke behøver at være noget eller gøre noget for at være gode nok. Vi skal bare være os selv. Vi mennesker er en diamant med lort omkring. De fleste af os prøver at smøre neglelak på lorten, for at få den til at skinne. Hvis du spørger mig, handler det om at fjerne lorten. Fjerne al lorten, så diamanten kan få lov til at skinne. 

Kunsten i det gode liv er at give slip. Lade være med hele tiden at gøre en mental indsats. Give helt slip på det mentale hoved. Der er ikke noget du skal. Det eneste du skal er at skabe ro og plads i dit liv til at nyde det. Til at blive inspireret. Og det er denne inspiration som vil give dig grobund til at få lyst til at handle. Til at skabe det liv du går og drømmer om. Til at bevæge dig derhen hvor du ønsker. Ser du handling skal ikke komme fra et sted af ‘mangel’. Fra et sted af frygt. Nej, handling skal komme fra et sted af inspiration, lyst og begejstring. Et sted fyldt med kreativitet. Inderst inde ved du godt at du ikke er særlig kreativ, når du bare arbejder som en hovedløs robot fordi du ‘skal’. Når du gør det, kan du ikke mærke dig selv. Og alt hvad du vil skabe er bygget på den forkerte præmis. Du er på vej ud af den forkerte tangent. På vej til at skabe et liv du egentlig ikke holder af. Det værste er at du LEVER et liv du egentlig ikke holder af. Den rigtige tangent, er den tangent som gør dig glad, som inspirerer dig og får dig til at lyse op. Den forkerte tangent smadre dig. Dræner dig og ødelægger dig. 

Den rigtige tangent føles let og legende.

Og for at sikre at du er på den rigtige tangent, skal du kunne mærke dig selv. Og det kan du komme til ved at give dig selv ro og plads. Plads til at være alene med dine egne tanker.

Jeg siger ikke du ‘skal’ komme fra det sted. Men jeg siger at du ‘behøver’ ikke at gøre, alt det som du er blevet bildt ind at du skal gøre. Den anden vej er meget lettere. Meget mere befriende og meget mere fyldestgørende. Og er det ikke det livet handler om? Derudover vil de handlinger du tager fra et inspireret sted slå nogle helt andre bølger. Din energi vil stråle. Din energi vil kunne mærkes. På en helt anden måde, end den energi du sender ud ‘når du faktisk ikke har lyst’.

Til slut på min coaching uddannelse, snakkede coach og underviser Nina Frank om Be -> Do -> Have.

De fleste lever deres efter: Have -> Do -> Be. Du skal have et eller andet (ex. uddannelse/jobbet) før at du kan gøre (x,y,z), for at de så kan være (x,y,z). 

Men hvor hun så fint forklarede at det handler om at være, for at gøre og til sidst få. Det er det sted du skal komme fra min ven. 

Så lev godt. Nu. Giv dig selv tid og plads. Lad inspirationen og kreativiteten komme. Og tag handling derfra. 

Mindre gøren. 

Mere væren.

Bedre liv. 

Bedre gøren.

God Weekend. 

– Simon Woetmann


Læs om min coaching her