Interview, Alexander Avanth – Min Oplevelse Som Munk

Jeg har altid fundet munke utrolig fascinerende og jeg var ikke i tvivl om da jeg startede denne blog, at en af mine mål var at opsøge en munk. De ser altid så rolige og velbehagede ud. Ja, hvem tror du er verdens lykkeligste mand? En undersøgelse viser at det er munk ved navn Matthieu Ricard, som har en unormal stor kapacitet for glæde. Noget tyder på at vi kunne lære en masse af dem.

I min søgen efter en, læste jeg om en person der så trist ud i blikket inden han tog afsted og kom hjem med et smil i øjnene – hvilket jeg faldt pladask for. Manden jeg har interviewet, hedder Alexander Avanth som efter at have fået sin kandidat på CBS, tog til Thailand for at blive munk. Udover sin munkeoplevelse er Alexander også en typisk vestlig hårdt arbejdende mand og i dag foredragsholder, konsulent og executive coach. Han har derudover et sideløbende projekt, som omhandler at være spirituel teknolog. Her sætter han fokus på at være ’mindful’ på nutidens teknologi.

”Vores ældgamle hjerne udvikler sig ikke som vores højteknologiske samfund. Vi bliver slaver af ekstern teknologi og vi kan ikke forstå hvorfor. Det er fordi vores interne teknologi (os selv) ikke er i balance.”

Under selvsamme tema, har Alexander lavet en TEDx-Talk her i København. TEDx er et meget prestigefyldt foredragsevent hvor nogle af verdens mest interessante mennesker og ideer bliver udfoldet. TEDx-talk er kendt over hele verden og alene på YouTube har blot den ene af deres kanaler 2,5 milliarder visninger.

Vi mødtes på et vaskeægte iværksætterkontor på Nørrebro i København, for at snakke mere om hans oplevelse.

 

Intro video til hans TED-talk:

 

 

Kan du fortælle lidt om din oplevelse som munk?

Det var i 2016 og det var lige efter jeg færdiggjorde min kandidat. Jeg tænkte på, at hvis der nogensinde var tid og plads til at jeg skulle gøre noget radikalt og utraditionelt, så skulle det være nu.

Min mor var fra Thailand og dernede er det faktisk en tradition at den ældste søn skal prøve at være munk for en periode. Jeg har aldrig rigtig haft noget med landet at gøre, men alligevel tror jeg det var med til at påvirke at jeg gik i den retning.

Det var ikke let at blive munk og jeg brugte meget tid og energi på at gøre mig klar til den oplevelse. Som udlænding er det ikke bare ligetil at finde et tempel. Allerede et halvt år før begyndte jeg at lære pali (et oldtidssprog som latin) og derudover skulle jeg også læse tekster om ordinationen som munk, fordi det krævede at jeg stod inde for de ting der stod skrevet. Efter en lidt kaotisk og presset tur til Thailand før opholdet, lykkedes det mig at finde et Tempel i Bangkok Thailand, hvor der var en læremester som gerne ville tage imod mig. Han snakkede ikke engelsk og jeg ikke snakkede thai, men han var rigtig sød.

Jeg fik lov til at flytte ind hos ham som et normalt menneske til at starte med. Munkene i thai-kulturen bliver anset for at være over menneskene og de må faktisk gøre nogle ting, som normale ikke kan gøre. De har politisk autoritet, hvorpå de må gå steder andre ikke må. De har en bonus ordning, så de får nogle samfundsmæssige goder, som andre ikke får. Selv hvis folk bare siger ‘hej’, behøver munken ikke at hilse tilbage. De var en masse hævede mennesker i klæder med dronning-status, der rendte rundt. De er faktisk placeret i hierarkiet over militæret og under kongen – men det er en anden snak.

Jeg boede hos min læremester i lidt under en måned for at lære rutinerne, som at stå meget tidligt op, meditere og gå en almisse runde hver morgen. Som munk må man ikke eje noget, så man går den her runde hver morgen, for at få mad og lidt penge som udveksling for en velsignelse.

Som munk i Thailand var der 126 regler man skulle leve efter, som afspejler deres overbevisning om den ‘rigtige’ måde at leve på. Blandt andet må du ikke indgå i en konflikt som trykker dit ego, men du skal derimod blot observere det objektivt. Du må ikke røre ved kvinder. Du må ikke spise efter middag kl. 12. Du må ikke lytte til musik og du må ikke ligge ned og spise. Reglernes formål er at fri dig fra lysten.

Efter min oplæring blev jeg indviet i form af en ordination, som er en længere proces, der på en måde minder om en begravelse som levende. Her efterlod jeg alt hvad jeg ejede og derefter flyttede jeg ind i templet. Når man flytter ind i templet, bliver man ’genfødt’ som munk og på det tidspunkt følte jeg faktisk at der satte sig en ro i mig og jeg tænkte “okay, hvis jeg virkelig har givet alt op jeg ejede, så er der intet at bekymre sig om”. Hele oplevelsen var sammenlagt omkring 2 måneder.

 

Templet i Bangkok

 

Hvordan så en typisk dag ud som munk?

Da jeg var munk, stod vi op klokken 4 om morgenen, så havde vi 2 timers meditation efterfulgt af vores daglige almisse runde. Klokken 8 var der morgen messe og så slappede vi har fra 9-12. Resten af eftermiddagen brugte vi på munke arbejde. Det var ting som at velsigne huse, lave begravelsesvelsignelser og personlige velsignelser, men også rydde op i templet og læse. Vi besøgte også andre templer og klostre og hvis man havde lyst, kunne man lave frivilligt arbejde som at besøge de syge eller de nyfødte. Til sidst var der aftensmesse klokken 17, meditation og studie klokken 18 og så var det ellers i seng klokken 21.

 

Alexander til højre og hans læremester til venstre.

 

Hvis vi dykker ned i tiden før dit ophold, var der så noget inde i dig der havde brug for den oplevelse?

Jeg kan godt lide metaforer.

SW: Fyr løs.

Der var en amerikansk oliebrandsslukker og han havde en speciel teknik til at slukke en oliebrand. Ved du hvordan man slukker flammerne i en oliebrand?

SW: Nej, det ved jeg ikke.

Det er jo en kæmpestor ukontrollerbar ild og den eneste måde at slukke sådan en brand på ifølge ham amerikaneren, var ved at lave en eksplosion ved siden af, som var endnu større. Det ville suge alt oxygenet ud af ilden. Det var lidt den måde at jeg så det på og jeg ledte efter en ekstrem kontrast til mit daværende liv.

Alexander Avanth på en bjergtop.

Du nævner det her med flammerne, hvad kunne være flammerne for dig?

Jeg har gået igennem nogle depressioner i mit liv. Da jeg var 26 år, var jeg hårdt ramt, hvilket gjorde at jeg havde meget svært ved at se lys. Jeg havde egentlig ikke lyst til at se lys og jeg følte at der var noget der var ved at trække mig helt ned. Men det var jo bare mig selv – en depression er kun skabt af en selv. Jeg havde aldrig rigtig følt mig nok og jeg har altid aspireret efter at blive mere end jeg egentlig er. Jeg tror at den selvsamme stræben, var også min stræben efter at blive oplyst (et niveau indenfor spiritualitet hvor du er fri fra den menneskelige lidelse). Olieflammerene var den indre uro – som stadig er her. Jeg har en masse tanker og de er brændslet til flammerne.

Et ‘take-away’ som først har ramt mig 2 år efter, er at det nødvendigvis ikke er en dårlig ting. Det er virkelig begyndt at give mening på en måde, hvor jeg nu kan tænke til tilbage på min munke-oplevelse og tænke at selvom jeg blev munk, selvom jeg levede i templet, selvom jeg fulgte alle de her regler, så gjorde jeg det faktisk ikke. Jeg gjorde det fordi at der var nogen der fortalte mig at jeg skulle gøre det – det var ikke mig selv. Jeg fulgte bare en tradition. Det er lidt ligesom at sige hvad er der på toppen af Mount Everest? Der er ingenting. Hvad er der i templet? Der er ingenting. Men omvendt så er det også det smukke, for du har allerede alting. Alle folk har alting allerede, men vi leder stadig efter alle de ting vi tror vi har brug for, på nær inde i os selv.

Jeg troede da jeg kom hjem at jeg havde fundet ’det’. Jeg tror jeg var naiv og jeg tror at jeg så det at være munk, som noget der gjorde mig mere bevidst omkring realiteten end før – men det var nødvendigvis ikke rigtigt. 2 år efter – er jeg mere bevidst? Ja, måske. Men hvad jeg egentlig tror er vigtigst for mig nu, er at jeg bare tør se det hele udspille sig foran mig, uden at føle jeg skal have kontrol over det. Lige så snart du begynder at prøve at holde fast og prøve at finde spørgsmål til “Hvorfor har jeg det skidt? Hvorfor har jeg ikke den karriere jeg altid har drømt om? Hvorfor er min kæreste ikke tilfreds i vores forhold?”, så holder du fast og anerkender at din nuværende position er negativ og så afspejler det i din realitet. Jeg bliver nødt til at se objektivt på hvordan jeg subjektivt har det og det er fucking svært. Jeg kom hjem og troede jeg var oplyst, men jeg har fundet ud af at det er en livslang proces.

Var der noget af det du lærte på dit ophold som munk, som du har taget med dig hjem?

Jeg blev introduceret til de to store meditationspraksisser i templet og dem har jeg haft meget fokus på – specielt det seneste halve år. Den ene hedder Samatha meditation som er dybe vejrtrækninger og den træner koncentration og fokus, hvilket er nogle af de egenskaber som er mest efterspurgt her i den digitale verden, da vi næsten ingen har.

Den anden var Vipassana meditation og den går ud på at du skal lægge mærke til dine sanser, dine omgivelser og at lægge mærke til dig selv. Den træner din tilstedeværelse i nuet. Det er en ting som er dybt undervurderet i vores samfund. Vi dufter kun når det er parfumer, vi lytter kun når vi taler, og vi ser intet i vores vante omgivelser. Men når man ser verden igennem disse sanser som altid er aktive, giver det en helt anden oplevelse af tilstedeværelse.

Kan du prøve at give et indblik i hvordan man laver en Vipassana meditation?

Man starter typisk med at fokusere på ens åndedræt i 1 minuts tid og prøver at finde tryghed i det.

Hvis du ikke har tid til at tage et enkelt minut – så skal man tage 2, for så har du virkelig brug for det.

Herefter kan du begynde at lege lidt med dine sanser – læg mærke til rummet omkring dig, læg mærke til sensationen inde i kroppen af varme, kulde, smerte eller nydelse. Læg mærke til hvad du ser bag lukkede øjne eller med åbne øjne. Læg mærke til dufte, lyde og det du smager. Det lyder måske mærkeligt, men ved at du giver dig selv opmærksomhed, så trives disse sanser. Vi glemmer at lægge mærke til dem og når vi har en dialog, som vi har en dialog i dette interview, så skal mine sanser være sammen om det, i øjeblikket. Hvordan gør man så det? Lytter du virkelig? hvordan lytter jeg virkelig? Det gør du uden at søge eller afbryde eller komme med et modsvar.

Alexander i gang med sin TEDx-Talk

 

Hvis du skulle give et råd til dem der læser med, på baggrund af de erfaringer du nu har fået, hvad ville det så være?

2 ting.

Tag en dag uden teknologi, ingen telefon eller musik. Helst ikke tag væk, du kan godt, men det gør det nemmere. Grunden til at man skal gøre det i nogle vante rammer, er at man skal forstå hvor meget de rammer lokker en til at indgå i ubevidste handlinger. Det er en ting jeg gør ret meget og syntes det er vigtigt.

Den anden ting er at du skal stille dig selv dette spørgsmål “hvornår var du sidst den bedste version af dig selv?” Det betyder at du kan tænke tilbage på en tilstand som du har lyst til at leve resten af dit liv. Grunden til at du skal stille dig selv det spørgsmål, er at forstå, tænke tilbage på og reflektere over hvilke omstændigheder der ledte dig til at være den bedste version af dig selv. Det er op til dig at definere hvad den bedste version er. Tag en side, put din kugle pind op i venstre hjørne og skriv til den side er fyldt ud. Skriv omkring den sidste gang du var den bedste version, inkl. omstændigheder, tøj du havde på, mennesker du var sammen med, hvor du var, hvad tid var det, hvad havde du lavet den dag og hvad lavede du den næste. Grunden til at du skal gøre det, er fordi at der er nogle følelser associeret med det. Det er nødvendigvis ikke en følelse du bare lige kan beskrive, som f.eks. drive, flow eller hvad ved jeg. Men derimod en følelse du måske selv skal finde et ord på, og DET kan være utroligt stærkt. For hvis du kan finde det – og det kan være hvad som helst, sommerregn, solskin, hvide skyer, what-ever – sæt et ord på det og på den måde vil du programmere din bevidsthed og fortælle den, at det er en følelse den skal aspirere efter at opnå igen.

 

Hvis man selv skulle dykke ned i emner som spiritualitet, meditation m.v. hvad ville du så anbefale?

Start med at spørge dig selv “Hvorfor?”. Brug rigtig lang tid på at spørge dig selv om det, fordi der er et hav af muligheder i forhold til at gå ind i spiritualitet og lignende. Spiritualitet er meningsdannelse, det handler om dig selv og ikke større magter. Derudfra kan du tage på et silent-retreat, kurser eller noget helt tredje. Hvis du gerne vil meditere, kan du downloade Headspace appen, på den måde kommer du i gang med noget ‘guided mediation’ og indser at meditation er meget mere end at trække vejret. Det behøver heller ikke at være mere end at du sætter dig ned ved din computer og tager 1 minut inden du begynder at arbejde. Praksissen er at se hvor mange minutter du kan presse ind på en dag, hvor du bevidst vælger ikke at gøre andet end at mærke efter.

Hvis jeg skulle forslå en bog, ville det være Eckert Tolle – The Power Of Now. Jeg anbefaler den som lydbog, og det er noget jeg lytter til når jeg er lidt nede. Han er en mand der har gået igennem nogle seriøse kriser og har valgt at indse at han ikke behøver at bekymre sig om at overleve, men bare være til og ved at indse det, så er han fri. Hvis der er nogen jeg tror der kunne være oplyst, så er det ham.

Ja, der er meget at lære og jeg syntes at Alexander giver et godt og kort indblik i hvad det vil sige at være munk, men også lidt om man kan lære ved at tage på en indre rejse. Alexander var utroligt rolig og tilstedeværende under vores interview og jeg kunne virkelig mærke at det smittede af på mig.

Her til slut vil jeg gerne slutte af med en lidt sjov historie, jeg engang hørte om en kinesisk mand. Den beskriver en af de emner som vi kom ind på i interviewet – nemlig omkring det med ikke at holde fast og bare acceptere sin tilværelse. Det er en meget kort video, som jeg syntes er værd at se.

Jeg håber du kunne lide interviewet og hvis du vil vide mere om Alexander kan du finde ham på følgende sider:

Hjemmside: https://www.avanth.io/
Facebook: https://www.facebook.com/alexander.avanth
Instagram: https://www.instagram.com/avanthgarde/?hl=da

– Simon Woetmann

____________________

Ønsker du at udvikle dig, udfolde dig selv i større grad og skabe det liv du går og drømme om?

Så kan du booke en uforpligtende coaching samtale her.