Interview, Niels Vium: Udvikler Ledere Som 24-årig

Når jeg tager ud og interviewer folk er det typisk fordi de er et sted i livet, eller har opnået noget, som jeg også godt kunne tænke mig. Det betyder oftest at de er en del ældre end mig – men i denne udgave er det ikke tilfældet. Jeg har interviewet jævnaldrende Niels Vium, som udskiller sig væsentligt fra de andre interviews (især min oldemors 😉), da han blot er 24 år. Ligesom mig, tager Niels ud og interviewer en masse spændende mennesker – b.la. topchefer, iværksættere, fremtidsforskere og forfattere m.v. Niels Vium gør det igennem sin podcast ’Mindcast’, som er Danmarks mest populære podcast indenfor sundhed med over 250.000 downloads. Podcasten er blevet anerkendt og nævnt i både Børsen, Berlingske og Forbrugerrådet Tænk. Niels er derudover stifter af Vium Inspires som i dag er slået sammen med konsulentvirksomheden LEAD – enter next level, hvor Niels Vium arbejder som Ledelseskonsulent med fokus på mental performance og personlig effektivitet. Alt det foregår samtidig med han lige har færdiggjort sin Bachelor i HA (psyk.) og nu er i gang med kandidaten. Ja, det er mange ting på én gang, men Niels giver den max gas alligevel og er desuden blevet nomineret til Nordic Business Reports “25 under 25”-liste. Det er spændende at få lov til at møde en jævnaldrende der allerede er nået så langt og jeg glædede mig meget til vores interview, som blot krævede en kort cykeltur i solskin til hans bopæl i Valby, en onsdag morgen i August.

Niels Vium, nu har du jo både startet egen virksomhed som nu er parret med LEAD, lavet en succesfuld podcast, fået en stor rolle i konsulentvirksomheden og så skal du i gang med kandidaten i en alder af blot 24 år. Nogle ville måske sige at du er nået langt på kort tid – hvad tror du at du har gjort anderledes kontra dine jævnaldrende?

Jeg kan godt lide at stille spørgsmålstegn ved hvorfor vi gør som vi gør. Jeg tror der er mange som kommer til at følge strømmen og især folk på min alder. I 20’erne går man fra at altid have vidst “Okay jeg går i folkeskole og her skal jeg gå i mange år og når jeg er færdig, så skal jeg højst sandsynligt på gymnasiet”. Men når man efter gymnasiet skal vælge en universitetsuddannelse er det simpelthen så svært at vælge, fordi der er så mange muligheder. Hvordan i alverden skal man vide hvad man vil lave når man bliver 30-40 år? Da jeg skulle vælge uddannelse, var det vigtigt for mig at stille spørgsmålstegn ved hvorfor jeg egentlig valgte den uddannelse. Det lyder simpelt, men oftest bliver man påvirket af en masse faktorer som familien, samfundets normer, uddannelsens status m.v. Det er et spørgsmål jeg har stillet mig selv fordi jeg ikke gider at gå rundt som en høne uden hoved. Det er noget jeg har fokuseret meget på – det bevidste valg. Når man er i 20’erne, er det så komplekst at finde ud af hvad man gerne vil, så man kommer oftest til at følge det de fleste gør.

Jeg prøver at kigge på mig selv og hvad jeg godt kunne tænke mig – hvorfor går jeg på universitetet? F.eks. har jeg fundet ud af at der ligger noget i det rette studiejob, men ikke fordi det er studierelevant, men fordi det er relevant for noget jeg godt kunne tænke mig at lave fremadrettet. Så der hvor jeg ser mulighederne er ved at arbejde med noget, hvor fagligheden, virksomhedsstørrelsen og virksomhedskulturen matcher det jeg ønsker at arbejde med i fremtiden. Prøv at lære så meget som muligt af det, så man på den måde har flere kompetencer når man kommer ud på den anden side end bare karakterer. Personligt tror jeg ikke at karakterer betyder noget i forhold til dine kompetencer og hvordan du er sammen med andre mennesker.

Det er som om at det er en kasse som alle kæmper om – som at komme ind på den mest respekteret uddannelse, få et fedt studiejob til CV’et og knokle for en masse 12-taller. Det virker som om at du har trådt ud af kassen og søgt dine veje og ikke haft fokus på hvad alle andre gør.

Jo, på mange måder har jeg prøvet at gå lidt imod systemet som f.eks. med podcasten. Jeg ser den som en læringsvej, hvor jeg kan få stillet min nysgerrighed overfor en masse spændende mennesker. Jeg ville vide hvad i alverden succesfulde mennesker gør for opnå succes og hvad det er man ikke ser, som danner deres vej til succes?

Derudover har det kolde og kyniske ved det også været at brande mig selv og sige, at hvis jeg ved noget om mental performance og viser andre at jeg ved noget om det – så har jeg et godt standpunkt og på den måde kan jeg skille mig ud.

Men jeg vil sige at jeg også stadig er meget inde i kassen. Jeg synes ikke at det nødvendigvis er vigtigt at prøve at skille sig ud hele tiden. Man skal i stedet kigge på kassen og sige “Hvad er der i den, som jeg godt kan bruge og hvilke dele af den, kan jeg ikke bruge til noget?” Det er vigtigt at skelne imellem det, fordi så vil du kun fokusere på at tage det med du kan bruge til noget og så samtidig den del der ikke er brugbar, kan du udelukke og finde noget andet at bruge din tid på – som f.eks. endnu mere af det du godt kan bruge til noget.

Det er den strategi jeg har kørt. Der er ingen der siger at det er den rigtige, men den har virket for mig indtil videre. Jeg har truffet et bevidst valg og ikke kun fulgt flokken. Det er helt klart en opfordring fra min side at gøre det samme.

Niels Vium med Christian Stadil i Mindcast

Jeg synes du har gang i en masse fede ting, hvor kommer motivationen fra?

Det er rigtigt godt spørgsmål og jeg er ikke sikker på at jeg kan svare på hvor alt lige kommer fra. Jeg er blevet spurgt om det før og når jeg så svarer på det, står jeg senere i badet og pludseligt popper der et helt andet svar op, og lige nu kan jeg ikke engang huske hvad det svar var – Haha! Men jeg er sikker på at det skyldes en masse forskellige inputs.

Mit ’WHY’ i forhold til podcasten og konsulentarbejdet i LEAD, er at jeg grundlæggende tror på, at hvis ledere i organisationer træffer bevidste valg, ud fra et oplyst sind om hvad der virker og ikke gør i forhold til en sund livsstil, så kan de få mere mentalt overskud. På den måde bliver de en bedre leder og det vil spredes ud over alle lag i organisationen. Den positive energi påvirker hele organisationen. Det er mit dybere ’WHY’.

Jeg tror måske også der et endnu dybere ‘WHY’, fordi hvad ligger til grund for alt det her med effektivitet fra din side – hvor kommer det fra?

Det er rigtigt. Det er fordi at jeg engang har spillet utroligt meget computer, hvor jeg endte med at blive så god, at jeg blev signet af en organisation tilbage i 2013, hvor jeg faktisk fløj ud i verden for at spille turneringer. Jeg begyndte at tænke over, hvad der skal til for at blive så god som overhovedet muligt. Det blev det eneste jeg kunne tænke på og jeg begyndte at tage tidligere hjem fra skole, så jeg kunne spille endnu mere computer. Jeg brændte så meget for det, og jeg troede at tilgangen var: jo mere, jo bedre. Dog fandt jeg ud af at det nødvendigvis ikke kun var timerne det gjaldt, men at det også handlede om at finde ud af hvordan jeg skulle leve mit liv ved siden af computeren – hvad med min søvn, koncentrationsevne og kost? Hvis det ikke spiller, bliver din reaktionsevne svækket.

Det er lidt ligesom den dokumentar der var på DR hvor de fulgte de danske verdensmestre Astralis og holdets karriere indenfor Counter Strike. Her var det Kasper Hvidt fra det danske håndboldlandshold der coachede dem mentalt og fysisk, fordi det hjalp dem med at spille bedre computer.

Hele det her aspekt hjalp mig meget, og gjorde at jeg fandt ud af at alt det her med energien også kunne bruges til skolen, karrieren og mange andre ting end blot computerspil.

Hvad er dine målene for fremtiden?

Hvis vi skal starte med karrieredelen, er det vigtigt for mig at jeg har min ’WHY’-del med. Hvis jeg kan hjælpe ledere i organisationer til at træffe bevidste valg, ud fra et oplyst synspunkt om hvad der virker og ikke virker for dem, så kan det gøre at de får mere overskud og det spreder sig til resten af organisationen. Jeg vil også rigtig gerne udvikle mig selv og mine egne kompetencer som ledelseskonsulent, for at hjælpe så mange ledere som overhovedet muligt. Men for mig er det også vigtigt at lade dem vide at de kan være sig selv selvom de er ledere. Jeg vil gerne prøve at få dem til at sætte lighedstegn mellem dem selv privat og som leder, i stedet for at tage en maske på fordi man er leder for så og så mange. Være menneskelig og sårbar og ikke være bange for at lave fejl.

Mindcast med Niels Vium

Er det ikke svært at hjælpe ledere i en så ung alder?

Jo, men pointen er at hvis jeg kan hjælpe dem med at forstå at det ikke handler om alder og erfaring, men at det handler om at jeg måske har et stykke viden de måske kan bruge. Hvis jeg fremlægger det og de er åbne overfor at tage nogle problematikker op fra hverdagen og snakke om det med mig, så kan jeg prøve at hjælpe dem og holde dem oppe på det. Jeg er en sparringspartner de kan bruge til at komme bestemte steder hen. Det vigtigste ved det hele, er at sige at jeg ikke skal bestemme hvordan nogen skal leve deres liv overhovedet, men jeg synes det er interessant at oplyse om nogle ting og så kan de selv vælge fra og til. Min rolle er at skabe en dialog om en problemstilling og hjælpe dem med at finde ud af hvad de kan gøre anderledes for at løse den.

Hvis jeg så har en 1 til 1 session og personen jeg snakker med, ikke har brug for min viden, så siger jeg “Cool, hvis alt fungerer fint for dig, så er det jo mega godt”. Der hvor jeg kan hjælpe, er når folk kommer til mig og siger “Jeg har et kæmpe problem og jeg kunne godt tænke mig at gøre noget anderledes”.

F.eks. så er der en fyr der hedder Gary Vaynerchuk, som nok er nr. 1 markedsførings-guru i verden og han snakker om at folk bare skal arbejde så hårdt som de overhovedet kan. Men så er der nogle der skriver i kommentarerne på Facebook, at de arbejder 37 timer om ugen og det kører for dem, dertil svarer han “Cool, hvis det fungerer for dig, så er det dét du skal gøre, fordi så betyder det måske at du har mere tid med familien og dem du elsker! Men til alle jer der går dagligt og brokker jer over at jeres liv er lort – det kunne være i skulle lytte, fordi det er jer jeg kan hjælpe”.

Udover din karriere, hvad er ellers dine mål for fremtiden?

Jeg ved at på min prioritetsliste er familien nr. 1 og der er nok et tidspunkt hvor mig og min kæreste skal have nogle børn og måske et nyt sted at bo – hvilke jeg glæder mig helt vildt til! Derudover tror jeg også at det der vil skabe et godt liv for mig fremadrettet, er nogle gode relationer. Jeg har en masse venner jeg vil blive ved med at holde fast i, simpelthen fordi det er så givende.

F.eks. har jeg nogle gamle efterskolekammerater som jeg ses med en gang om året, hvor vi mødes i et sommerhus og kan overtage det hele i 1 uges tid. Her sidder vi og spiller brætspil, windsurfer, drikker øl og det er simpelthen bare det bedste! Jeg har aldrig lyst til at tage derfra – så det vil jeg gøre alt for at holde fast i. Det er meningsfuldt at have det sjovt, uden at det skal gavne noget. Det er svært at sige hvad fremtiden bringer for mig, men jeg tror det er vigtigt at løbende reflektere over hvad man har lyst til og mærke efter – fordi lige nu er det Niels på 24 der snakker og han aner ikke hvad Niels på 40 har lyst til. Vi ved ikke hvor vi havner og det er dejligt vi ikke gør det!

Det var fedt at få lov til at interviewe Niels Vium og hvis jeg skal være ærlig, er han er nok også en af årsagerne til at jeg har startet min blog. Sidste år blev jeg inspireret af, alt det han havde gang i. Jeg husker at jeg en dag gik ned til metroen og hørte Niels Viums podcast ‘Mindcast’ og jeg tænkte ”Hvad fanden, sidder han lige nu og snakker med Lars Christiansen fra herrelandsholdet!?”. Det var lidt syret for mig at en jævnaldrende studerende gjorde det i sin fritid, men jeg syntes sgu det var coolt og han fik sat en stor fed streg under at det nødvendigvis ikke er alder og erfaring der skaber rammerne for hvad man kan og ikke kan. 

Ifølge Niels, er effektivitet mere end bare at knokle på arbejdet. Det er jo dejligt at høre, at det handler om at finde sit ’why’, så man laver noget man brænder for. Men også at det der skaber en god performance, er alt det udenom arbejdet. At man har det godt i sin fritid, får hygget med sine venner, passer på sig selv og ikke mindst lige ligger og putter 5 minutter ekstra om morgenen, bare fordi det er dejligt. For det er vel den glæde man kan tage med sig på arbejdet og så give den gas!

Jeg håber du kunne lide interviewet og hvis du vil vide mere om Niels Vium, kan du finde ham under samme navn på både Facebook og Instagram og ikke mindst lytte til hans podcast ‘Mindcast’.

– Simon Woetmann

____________________

Ønsker du at udvikle dig, udfolde dig selv i større grad og skabe det liv du går og drømme om?

Så kan du booke en uforpligtende coaching samtale her.