Tager du din egen iltmaske på først?

Når vi er ude at flyve, bliver vi instrueret i at tage vores egen iltmaske på først. For hvis ikke vi får styr på os selv først, kan vi ikke hjælpe andre.

Det er et klassisk eksempel, som jeg har hører mange kloge mennesker sige. Det lyder måske lidt selvisk – men oftest glemmer vi at stoppe op, når vi ikke selv trives. Vi glemmer at stoppe op, uden lige at få os selv med. Vi farer bare afsted, uden lige at blive forbundet til os selv først.

Og når vi fortsætter i denne tilstand, vil alt hvad vi laver, føles som noget der bare skal overstås. Vi orker det ikke, vi har ikke energi til det og vi kan ikke overskue det. Hvis vi fortsætter fordi vi ’skal’ eller føler os forpligtede, vil vi bare ende ud med at sende dårlig energi ud. Dårlig energi ud til andre, dem omkring os, det vi laver – og os selv.

Stop op og tag din egen iltmaske på først.

Personligt som coach, prøver jeg i høj grad at passe på mig selv. Jeg er i en branche som handler om at hjælpe andre mennesker – og her har jeg fundet ud af, at jeg ikke kan hjælpe andre, før jeg har hjulpet mig selv. Personligt kan jeg tage en halv, til en hel times tid ud af kalenderen, inden jeg har en coachende samtale. Fordi jeg ved, at hvis jeg gør det, giver jeg mig selv lov til at falde til ro, mærke mig selv og bearbejde alle de indtryk, der har været op til. Jeg giver plads til mig selv. Jeg tager min egen iltmaske på.

Jeg ved at hvis jeg har været fyldt med arbejdsopgaver lige op til, er jeg ikke i stand til at levere den kvalitet og det nærvær som samtalen kræver. I stedet vil jeg være fyldt op af mine egne indtryk. Fyldt op af dårlig energi. Fyldt op af egne tanker. Uden at der er plads til nye eller andres. Kun mine egne. Og så er det sgu svært at hjælpe nogen som helst.

Personligt har jeg været udfordret i denne uge. Og i stedet for at ’slå’ mig selv i hovedet, over alt det jeg nu ikke kunne nå – stoppede jeg op. Jeg tog min egen iltmaske på. Jeg sørgede for mig selv – og alt det jeg havde brug for. Jeg lod overskuddet komme tilbage. Og når bægeret og energien var fyldt op igen, var der overskud til andre. God energi til andre. Energi til at være der for andre. Energi til at hjælpe andre – og kærlighed til andre.

Men er der ikke det. Er det ikke noget at give af.

Pas på dig selv.

Husk din egen iltmaske først.

For du kan ikke være der for andre, hvis ikke du selv kan trække vejret.

God søndag til jer alle.

– Simon Woetmann

For information vedrørende min coaching: Klik her